top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGert-jan Van de Sanden

Gratis reclame. Kan dat?

Iedereen wil als het even kan voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Zeker wanneer het reclame maken betreft. Jij toch ook?

Maar voor niks gaat de zon op! Dat weten we allemaal.


In mijn praktijk kom ik dan ook telkens weer die ondernemers tegen die voor een paar centen voor 'veel exposure' is beloofd en denken dat ze met dit koopje hun bereik halen…


'Wat is dan veel exposure?', vraag ik ze dan. Mochten ze een antwoord weten dan verwijzen ze meestal naar de hoge oplage of het enorme bereik als het een digitale uiting betreft. Wat is een paar centen? Bijvoorbeeld een halve pagina voor een huis-aan-huismedium voor een kwart van de prijs en da's niet veel (en ik kom het momenteel iedere maand meer dan eens tegen!)



Helft is waste


Eerlijk is eerlijk, kleine adverteerders zoals franchisenemers moeten wat met hun reclamegeld. Media duikelen met kortingen over elkaar heen en de verleiding wordt dan groot. Een bereik van 70.000 brievenbussen is heel wat in een stadsgewest van zo'n 200.000 bewoners. De vraag is alleen: moet je ze allemaal bereiken? Een klein sommetje met de natte vinger en heel veel ervaring met zelf uitgegeven folders en huis-aan-huis bladen heeft me geleerd dat er van deze mooie getallen bedroevend weinig over blijft aan bereik.Hetzelfde geldt voor digitale nieuwsbrieven, wie leest ze en wie klikt ze weg.


In de tijd dat het goed ging in de reclame sprak men al van de helft weggegooid geld; maar welke helft? Ik kan je verzekeren dat dat tegenwoordig meer dan de helft is. Ik herhaal het hier even -heb het al eerder gezegd- er is veel veranderd in de reclame. Met hagel wordt nog maar zelden geschoten. Met scherpe munitie bereik je veel meer…


Een direct mail (gewoon gedrukt mag best weer, want dat kom je steeds minder tegen, dus je valt op), een doelgroepsgerichte campagne via google of facebook (ja, ook voor winkeltraffic) voor 'die kwart van de prijs van die halve pagina advertentie' levert zeker weten meer gericht effect op.


Last but not least: reclame herhalen werkt nog steeds het beste! Ook via online media…


(Dit artikel is ook in september 2016 geplaatst in de Nieuwsbrief en op de website van De Nationale Franchisegids.)


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page